The nightclub of Udomxai!
17 maart 2012 - Chiang Mai, Thailand
Het gevaar van niet regelmatig updaten is dat het lastig is een periode samentevatten die al even geweest is. Zo ook voor laos. Mijn hoofd is gevuld met nieuwe belevenissen dat ik niet meer zo goed weet wat ik nou precies over laos kan en vooral wil vertellen (zonder dat het 8 pagina's worden). Maar hier een klein overzichtje..
Zoals ik al zei heb ik meteen na aankomst een trek gedaan in de bossen/jungle van het noorden. De trek, non-toeristisch, bestond voornamelijk uit heuvel op heuvel af over kleine paadjes tussen een overweldigende wereld groen. De maaltijden in Lao style, een spoedcursus welke planten gebruiken de hilltrbes als medicijnen en in eten, slapen in een lodge in een hilltribe-village en net als het wassen in de rivier maakten de trip een succes.
Een van de groepsgenoten was Joanne, Jo. Met beide een losse-vlodder-plan-wat-te-doen-in-Laos besloten samen een plan te maken. De volle twee weken hebben we samen gereisd. Omdat twee weken laos veel te kort was besloten we alleen in het noorden te blijven.
Rondom Luang Namtha hebben we twee dagen rondgefietst en rondgebrommerd.. Savonds steevast moijto's drinken met Mom and Dad, een niet typisch amerikaans echtpaar die we ontmoetten op de trek(pa betaald!). Voor Micheal and Jacky is reizen hun grote passie. Maar overal waar ze gaan proberen ze zo betrokken mogelijk te zijn en waar het kan, te helpen. Zo hadden ze tijdens de trek voor de 3 dorpjes die we doortrokken schoolboeken voor de kinderen gekocht om uit te delen. Geweldige mensen!
Na twee dagen Luang Namtha besloten naar een ander klein dorp ook vrij noordelijk te gaan. Nong khaiw. Laos op zijn best (voor ons). Want er was helemaal niets (oke een paar guesthouses en restaurantjes, een boot naar luangprabang en een handje vol toeristen). Maar voornamelijk het Laos dagelijkse leven!
Om daar te komen moesten we, ondanks dat we het niet wilden, overnachten in Udomxai. Dus sloegen we de lonley planet maar eens open. De nachtclub van Udomxai.. Lao line dancing, Thai disco hits en end with english top hits... Open 20.00-23.30. Whoehoe vooruitkijkend naar dit niet te missen spectakel hebben we ons genesteld in een hotel. Na het eten(beste Laos maaltijd!) zijn we nog even terug gegaan naar het hotel. Zop, de TV aan (luxe!!). En wat zendt deze uit op valentijnsdag.. Juist romantische swijmel films. Dag nightclub. Hello-hang-op-de-bank-girlsnight.
En eigenlijk kan ik vertellen dat dit bijna typisch was voor onze hele twee weken daar.. niet zo zeer het thuis blijven plakken maar het het feit dat we vele plannen hebben gemaakt maar dan 's morgens toch net iets te lang ergens bleven zitten drinken, net wat langer rondzworven etc. Waardoor het voor ons dag plan te laat was het helemaal uit te voeren.
Na luang prabang, waar we vooral hebben rondgewandeld en gefietst, zijn we naar Vang Vieng gegaan.. Jammer was dat Joanne ziek werd dus weinig van Vang Vieng heeft meegekregen. Alleen ben ik nog wel op zoek naar vrienden en een feestje gegaan. Maar het enige wat ik tegen kwam behoorlijk beschonken-tot ladderzatte-hele-enge-mensen. Met het besluit " they are to fucked allready" weer terug gegegaan. Feestjes ole'ole'!!!! Maar dit kon in niet aan haha!
De volgende dag getubed(in een rubber band langs barretjes de rivier meedrijven). Dat was een beter succes! Daar leuke mensen ontmoet en met hen vooral veel plezier beleefd aan de ziplines en de slides die er waren.
De meeste lol in Vang Vieng hebben Jo en ik eigenlijk gehad over de toeristen. Het grootste aantal hiervan gedraagt zich belachelijk (vooral door wat ze aan hebben of juist niet kan ik beter zeggen). Het is niet alleen super respectloos tegenover de Laos bevolking maar ook tegenover hun zelf (te dikkerds met te veel bier en te weinig kleren leek een tophit. Net als I'm sexy (but) I (don't) know I'm drunk ;)). What are they thinking?? Een laos meisje die bijna een aanrijding had omdat ze naar een Westerse beschonken jongen staarde was geen uitzondering. Of nog beter starende-ogen-op-stokjes- aziatische toeristen over die andere toeristen.(Volgens mij komen die daarvoor naar Vang Vieng)
Maar nee..Vang Vieng was leuk(en vooral hele mooie omgeving!!). Maar omdat het zo typisch was; je 'moet' naar Vang Vieng voor dat feest. Wilde ik jullie mijn mening niet onthouden. De " there aint no other party like the alcoholic party" factor was voor mij (ons)iets te hoog.
Laos heeft een vibe. Een vibe die ik niet kan uitleggen geloof ik. Het is dun bevolkt. Dus daarom wijds met veel ruimte en natuur. De mensen zij zo relax, zo vriendelijk, maar bovenal lijken gelukkig met wat ze hebben. De kleine dorpjes hebben echt niet veel. Maar over het algemeen wel onderwijs!! (Ik heb niet zoveel heb begrepen of de overheid zich om de minderheidsbevolking bekommert of niet. Maar het lijkt onderwijs in alle uithoeken te stimuleren). Bovendien lijkt laos zich bewust van het belang van duurzame ontwikkeling (oa. beschermen van milieu). Alles met alles maakt het een super fijn land om te zijn.. En het maakte ons uberrelax waardoor we 1000 plannen die we hadden hebben laten vliegen omdat we net iets te lang ergens bleven plakken ofzo. Maar daarom hebben we niet minder leuke-gekke-rare-verbazende-mensen ontmoet waar Jo en ik waarschijnlijk nog dagen over zouden kunnen lachen en nagenieten. Het was super leuk deze twee weken met haar samen te reizen!
Foto's van China en Loas zal ik uploaden... brrr op dit moment werk het even niet(zucht!)! EN zal snel een WWOOF verhaal schrijven. Want dat zit er alweer op!
Liefs Seraya

Groet uit zonnig Vorden, met klein doesje aan mijn moeie voeten
karla
Klinkt heel cool je verre reis in het, soms erg natte, warme Azië! Je maakt veel mee, bij zo'n rondreis. Ik dacht zelf altijd, oh das niets voor mij, veel te spannend en teveel beweging haha. Maar als ik het zo lees, lijkt het mij eigenlijk ook wel heel tof! Je werkt erg inspirerend ;-)
Ik hou je verhalen bij hoor! Wanneer ben je weer in het mooie Groningen?
Dikke tuut Paula
xx